Żywienie w cukrzycy

DIABETOLOG

Żywienie w cukrzycy

bok przyjmowania leków i podejmowania odpowiedniej aktywności fizycznej prawidłowe żywienie stanowi jednej z głównych czynników wpływających na dobrą kontrolę cukrzycy. Jest to stan, w którym stężenie glukozy we krwi utrzymywane jest w zakresie wartości najbliższych prawidłowym.

- na czczo i przed posiłkiem 70-110 mg/d - cukrzyca typu 1 i krótkotrwała cukrzyca typu 2 do 140 mg - pozostali chorzy do 160 mg

Skuteczność leczenia cukrzycy w dużym stopniu zależy od spożywania odpowiednich ilości produktów i od utrzymania prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy, to jedzenie urozmaicone i dobrane indywidualnie do upodobań, a przede wszystkim zdrowe. Nie oznacza głodowania, ani dużych wyrzeczeń, wymaga jednak uwagi, jaką wartość odżywczą mają poszczególne posiłki.

Najważniejsze zasady żywienia w cukrzycy:
- podzielenie dziennej porcji kalorii na 5-6 posiłków
- spożywanie posiłków o stałych porach, w równych ilościach
- ostatni posiłek krótko przed snem, aby zapobiec spadkowi cukru
- posiłki urozmaicone, z zastosowaniem wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych
- pieczywo pełnoziarniste lub razowe, makaron z pełnej mąki i niełuskany ryż
- codziennie warzywa i owoce
- ograniczenie spożycia tłuszczów, cukru i alkoholu
- zawsze coś słodkiego na wypadek niedocukrzenia (objawy: osłabienie, zawroty głowy, uczucie głodu, nadmierne pocenie)


Copyright © 2014 diabetolog.info.pl | NOTA PRAWNA