Rozkład posiłków cukrzyka w ciągu dnia

DIABETOLOG

Rozkład posiłków cukrzyka w ciągu dnia

W prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma właściwy rozkład spożycia pokarmów, zwłaszcza węglowodanowych. Najbardziej celowe jest rozłożenie dziennej racji węglowodanów na 5 posiłków, w tym po 25 % na posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i po 10 -15 na posiłki dodatkowe (II śniadanie i podwieczorek). Osobom skłonnym do stanów niedocukrzenia krwi w godzinach nocnych zaleca się spożycie dodatkowego posiłku około godziny 23. Wobec konieczności wieloletniego przestrzegania diety chory musi dobrze poznać jej zasady. Ważenie produktów pokarmowych jest potrzebne tylko w okresie początkowym, by później móc swobodnie posługiwać się miarami domowymi jak łyżeczka, łyżka (płaska, czubata), szklanka itp. z uwzględnieniem masy produktów surowych i po ugotowania. Możliwie najwcześniej chory powinien przyswoić sobie pojęcie „zamienników pokarmowych” tzn. orientować się , w jakim stosunku można zmieniać jedne produkty na drugie. Pozwala to na urozmaicenie diety przy zachowaniu tej samej wartości energetycznej i składu jakościowego. W niektórych krajach przemysł podjął produkcję produktów przeznaczonych dla chorych na cukrzycę, co ułatwia sporządzanie właściwego jadłospisu. Trzeba jednak zaznaczyć, że chory na cukrzycę może spożywać te same produkty co człowiek zdrowy, powinien jednak kierować się w ustalaniu ich ilości i proporcji wyżej podanymi zasadami.


Copyright © 2014 diabetolog.info.pl | NOTA PRAWNA