Dieta a cukrzyca

DIABETOLOG

Dieta a cukrzyca

Pojęcie dieta może być definiowane jako prawidłowe żywienie lub żywienie lecznicze polegające na stosowaniu ograniczeń. Dieta to nie tylko ograniczenia żywieniowe, ale przede wszystkim kontrola ilości i jakości spożywanych produktów i płynów. Dieta jest zatem stylem życia, na który składa się przestrzeganie zaleceń żywieniowych.

Przestrzeganie diety niskocholesterolowej i przeciwcukrzycowej jest bardzo ważne, nie tylko w cukrzycy, ale w innych chorobach metabolicznych. Sposób odżywiania może, i to bez pomocy leków, obniżyć stężenie cholesterolu LDL. Może też unormować poziom glukozy.

Ważne jest z pewnością zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych – są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Zaleca się natomiast zwiększenie spożycia błonnika i zastosowanie żywności bogatej w litosterole – ich źródłem są głównie surowe warzywa. Uzupełnieniem diety mogą być preparaty z wyciągiem z czerwonych winogron – resweratrolem, który wspiera układ krążenia. Wymaga on bowiem szczególnej ochrony u osób z rozpoznaniem cukrzycy, gdyż zmiany miażdżycowe w ich naczyniach krwionośnych rozwijają się szybciej.

Udowodnione zostały także korzystne efekty działania resewratrolu na zwiększenie stężenia ochronnie działającego na naczynia krwionośne cholesterolu HDL, którego ilość rośnie także u osób aktywnych fizycznie. Przydatne są dla diabetyka suplementy diety zawierające kwasy Omega-3, koenzym Q 10oraz wybrane witaminy.


Copyright © 2014 diabetolog.info.pl | NOTA PRAWNA