Cukrzyca a nadwaga

DIABETOLOG

Cukrzyca a nadwaga

Niedobór insuliny stanowi istotną przyczynę rozwoju cukrzycy. Insulina powoduje, że część przyjętej glukozy zużywana jest w postaci energii, natomiast pozostała część jest zmagazynowana w postaci glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Pod wpływem insuliny nadmiar glukozy z pożywienia może się odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Insulina sprzyja także wzrostowi poziomu tłuszczów (lipidów), a ich wzmożona produkcja prowadzi do otyłości.

W otyłości dochodzi do tzw. insulinoopornosci, która polega na tym, że utrzymanie stężenia glukozy na takim poziomie, jak u ludzi z właściwą masą ciała, wymaga większej ilości insuliny. Dlatego też osoby otyłe mają w przeciwieństwie do osób o odpowiedniej masie ciała zwiększony poziom insuliny we krwi.

Działanie insuliny umożliwiają receptory znajdujące się na powierzchni komórek. W przypadku wysokiego poziomu insuliny (przy otyłości) zmniejsza się ich liczba, a zatem zostaje również ograniczone działanie insuliny. Redukcja masy ciała prowadzi do poprawy skuteczności działania insuliny i tym samym do stopniowego wyrównania cukrzycy.

Również wysiłek fizyczny daje dobre efekty i powinien regularnie wspomagać prawidłowe odżywianie.

Podstawą leczenia jest prawidłowe odżywianie, które we wstępnej fazie choroby może być stosowane jako jedyna metoda leczenia. Jeśli konieczne jest podawanie leków, to jest ono zawsze połączone z leczeniem dietetycznym.


Copyright © 2014 diabetolog.info.pl | NOTA PRAWNA